موشک دوربرد آر-37 (شماره 2)
این یک موفقیت خیرهکننده برای روسها بود، زیرا که به تاریخ آوریل 1994، پرزیدنت بوریس یلتسین (رئیس جمهور وقت روسیه)، پیغام تبریکی را به تیم طراحی درگیر این ماجرا، ارسال نمود. موشک R-37 با گونهء بهبود یافتهء رادار Zaslon-M هماهنگ شده است. جنگندهء MiG-31M، با حذف مسلسل نصب شده در قسمت دماغه، قادر است تا 6 تیر از این موشکهای بسیار پیشرفته را در قسمت زیر بدنه حمل نموده و این موشکها را جایگزین چیدمان 4 تایی موشکهای قدیمی R-33 در میگ-31 بنماید.
موشک R-37 ترتیبات اولیهء آئرودینامیکی موشک قدیمی R-33 را با انجام تغییرات قابل توجهی حفظ نموده است. سطوح کنترلی موشک قدیمی، جملگی تغییر شکل داده شدهاند تا چابکی بهتری را فراهم آورند. بالچههای کنترلی قسمت عقب به نقطهای عقبتر تغییر مکان یافتهاند و فاصلهء قابل توجهی با بالهای موشک پیدا کردهاند. قسمت دماغهء R-37 (در قیاس با R-33) تغییر شکل پیدا کرده است و این تغییر، شک و گمانی در استفاده از یک جستجوگر جدید و قدرتمند، باقی نمیگذارد. جهت دستیابی به انطباقپذیری بیشتر، همانند R-33، بالچههای انتهایی به سمت درون تا میشوند.
همانطور که اعلام شده است، R-37، سلاحی ضد موشکهای کروز است و در آینده قرار است در گونهء پیشرفته شدهء جنگندهء MiG-31M تعبیه گردد؛ این احتمال نیز وجود دارد که گونهء پیشرفتهتر شده و در حال آزمایش R-37 یعنی K-37M به خدمت گرفته شود. (موشکهای تحت آزمایش و هنوز به خدمت گرفته نشده در روسیه، با حرف K شناخته میشوند) همچنین بناست موشکهایی بر پایهء R-37، جهت تجهیز جنگندههای پشرفته شدهء MiG-29SMT نیروی هوایی روسیه به کار گرفته شوند، هرچند که بعید به نظر میرسد رادار یک میگ29 پیشرفته نیز بتواند تمامی برد موشک R-37 را تحت پوشش خود درآورد.
بهینهسازیهای فنی انجام گرفته شده بر روی R-37، از نمای ظاهر نیز به خوبی تفاوت آن را با R-33 آشکار میسازند. این برتریها، که تنها با میگ31 بدست می آیند، مواردی بیش از برد افزایش یافته به شمار میروند. در واقع موشکهای هوا به هوایی با برد افزونتر، به میگ31 امکان درگیری در فواصل دورتر را میبخشند و بدین سبب، میگ31، زمان و فرصت بیشتری جهت شناسایی اهدافی دیگر و وارد شدن به یک درگیری جدید را پس از موج اول حملات دارا میشود. به شکل تئوریک، این موضوع، تأثیرگذاری میگ31 را به شدت افزایش میدهد و به معنی به کارگیری تعداد کمتری هواپیما جهت اجرای همان وظیفه میباشد؛ با توجه به وضعیت وخیم مالی نیروهای نظامی روسیه، این قابلیت برای نیروی هوایی روسیه بسیار ارزشمند تلقی میگردد.
دومین موشک بسیار دوربردی که توسط طراحان روس ساخته شده ولی معروفیت کمتری دارد، KS-172 ساخت دفتر طراحی Novator میباشد که به نام AAM-L نیز شناخته میگردد. این موشک برای اولین بار به همراه تسلیحات به نمایش گذاشته جنگندهء Su-35 مشاهده گردید و به تازگی، گونهء بهبود یافته و پیشرفتهتر شدهء آن با نام KS-172S-1 در زیر بال یک جنگندهء پیشرفته شدهء Su-35BM دیده شده است.
وظیفهء مورد انتظار از موشک دوربرد AAM-L با R-37 به طور اساسی تفاوت دارد. دفتر طراحی Novator، یک جنگافزار بسیار دوربرد ویژهء انجام حمله بر علیه هواپیماهای آواکس را طراحی کرده است. بر خلاف R-37 که ترکیبی از سطوح کنترلی را به کار میگیرد، موشک AAM-L، تا حد زیادی از این سطوح کنترلی بیبهره است. این موشک، شباهت زیادی به موشکهای زمین به هوا نظیر 48N6 یا همان S-300PMU1/2 دارد و تنها در قسمت انتهایی این موشک است که سطوح کنترلی کوچکی نعبیه شدهاند.
موشک AAM-L مجهز به جستجوگر فعال راداری، بردی برابر 216 ناتیکال مایل دارد که این مقدار نیز با نصب و استفاده از یک پیشرانهء مرحلهای کمکی، قابل افزایش میباشد. برد افزونتر، یک باید اجباری جهت موشکی همچون KS-172 محسوب میشود که بناست به هدفی چون آواکس E-3 اصابت نماید؛ این امر، هواپیمای پرتابگر موشک ضدرادار را از تیررس موشکهای هوا به هوای جنگندههای اسکورت کنندهء آواکس، دور نگه میدارد.
برخی ویژگیهای R-37 :
کارکرد: نابود کردن اهداف هوایی بسیار دور (عمدتن جهت هدفگیری موشکهای کروز و هواپیماهای آواکس)
سازنده: دفتر طراحی ویمپل (Vympel)
اولین نمونهء ساخته شده: 1987
طول: 4.2 متر
قطر: 38 سانتی متر
طول بالچهها: 70 سانتی متر
وزن موشک: 600 کیلومتر
وزن سرجنگی: 60 کیلوگرم
محدودهء عمل: از ارتفاع 3 متری تا ارتفاع 30000 متری
برد موثر: 300 کیلومتر
حداکثر سرعت: 6 ماخ
هدایت: راداری فعال
حمل کنندهها تاکنون: MIG-31M / BM ، Su-35 ، Su-37 و Su-47 (برکوت)